·De eerste dagen met uw puppy
·Een naam voor uw hond
·Puppy's plekje
·Eerste hulp
·Reizen met uw puppy
·Tips voor het toedienen van medicijnen aan uw puppy
·Tips voor de training
·De voeding van uw puppy

De eerste dagen met uw puppy

Top

Als u met uw nieuwe puppy thuiskomt, zal hij zich waarschijnlijk angstig voelen en schrikachtig zijn. Vergeet niet dat uw huis voor hem een vreemde, nieuwe omgeving is.

Wees rustig en vriendelijk tegen het hondje. Geef hem veel liefde en aandacht en geef hem de kans zijn nieuwe omgeving te verkennen en ermee vertrouwd te raken. Lawaai, veel vreemde mensen en drukke kinderen kunnen hem bang maken. Geef hem geen straf en spreek niet op barse toon tegen hem, ook niet als hij een plasje doet in huis. Als u hem nu straft, zal hij alleen maar bang voor u worden. Als die eerste dagen in uw huis plezierig verlopen, zal dat een blijvend positief effect op het gedrag van uw huisdier hebben

Als het hondje eenmaal gewend is aan zijn nieuwe huis en aan u en uw gezin, kan hij ook in contact worden gebracht met andere mensen. Neem hem mee naar familie of maak een wandelingetje in de buurt, zodat hij de buren kan ontmoeten. Honden zijn van nature sociale dieren en uw puppy zal het leuk vinden andere vriendelijke mensen te ontmoeten. Laat hem niet lang alleen thuis.

Een naam voor uw hond

Top

Misschien hebt u al een naam gekozen voor uw nieuwe huisdier, maar als u nog niet hebt beslist, geven we u een paar tips: namen van twee lettergrepen die eindigen op "a" of "o", zoals Pita of Arko, zijn voor uw hond het gemakkelijkst te leren. Een dergelijke naam onderscheidt zich ook duidelijk van commando's van één lettergreep, zoals "zit" en "af". Als u eenmaal een naam hebt gekozen, gebruik deze dan consequent, totdat hij zijn naam kent en ernaar luistert. Als u uw puppy nu eens Arko en dan weer Koko of Kokie noemt, zal hij in de war raken.

Puppy's plekje

Top

Uw puppy heeft een eigen plekje nodig. Geef hem een doos of een hondenmatras in een kooi en zet deze op een warme, tochtvrije plaats.(Een reiskooi is handig, omdat hij ook gebruikt kan worden als u uw hond later meeneemt op reis. Als u besluit er een te kopen, moet u ervoor zorgen dat hij ook nog groot genoeg is als uw hond volgroeid is). Uw puppy zal deze plek gebruiken om uit te rusten en te slapen en hij zal zich er veilig en beschut voelen. Als u er een kartonnen doos op zijn kant in zet, zodat hij een afgesloten hoekje heeft, zal hij zich er nog veiliger voelen. De aan de wolf verwante voorouders van de hond woonden namelijk in holen. Uw puppy zal zich daarom veilig en op zijn gemak voelen in iets dat in de verte lijkt op een hol, ook al is het zoiets eenvoudigs als een kartonnen doos. Bedek de bodem met een zacht en warm materiaal, dat gewassen kan worden (bijvoorbeeld een oude deken of handdoek) en zijn plekje is compleet.
Gun uw puppy zijn privacy als hij op zijn eigen plekje ligt te slapen. Trek hem er niet zomaar uit , maar wacht tot hij uit zichzelf naar buiten komt. Laat kinderen hem daar niet storen of plagen. Hij moet het gevoel hebben dat hij op zij eigen plekje veilig is. Sluit hem er niet lang in op en sluit hem er ook niet op bij wijze van straf. Hij zal zijn kooi anders gaan beschouwen als een straf en niet als een toevluchtsoord.

U zult er veel plezier van hebben als u uw puppy zo'n eigen plekje geeft, want hij doet er graag een dutje en blijft er 's nachts rustig liggen zonder te piepen en te janken. En u weet zeker dat hij geen kattekwaad kan uithalen als u er eens niet bent om op hem te letten.

Eerste hulp

Top

Ondanks alle voorzorgen kan het gebeuren dat uw puppy of uw volwassen hond uit nieuwsgierigheid afdwaalt en in allerlei problemen terecht komt. Ongelukken kunnen nu eenmaal gebeuren en het is goed om enkele basisprincipes te kennen van de EHBO voor honden.

Bevangen door de hitte

Als u uw hond bij warm weer in een afgesloten auto achterlaat, kan hij door de hitte bevangen raken. Symptomen hiervan zijn hijgen, snelle hartslag, overmatig speeksel, rode ogen en rood tandvlees, verhoging en in extreme gevallen overgeven. Als deze tekenen erg duidelijk waarneembaar zijn, moet uw hond snel afkoelen, anders zal hij in coma raken. Zet hem onmiddelijk in een bad met koud water of zet hem onder een waterslang. Ga met hem naar de dierenarts als er niet onmiddelijk verbetering optreedt.

Vergiftiging

De meeste vergiftigingsgevallen bij honden worden veroorzaakt doordat ze per ongeluk een giftige stof binnen krijgen, zoals bestrijdingsmiddelen voor de tuin, antivries of geneesmiddelen voor mensen. Raadpleeg zorgvuldig de instructies bij deze producten. Als u merkt dat uw hond vergiftigd is, moet u onmiddellijk met hem naar de dierenarts gaan. Neem ook het gif mee waarvan u vermoedt dat uw hond het heeft binnengekregen. Als de dierenarts weet om welk gif het gaat, kan hij snel het juiste tegengif bepalen. Als u niet zeker weet of uw hond vergiftigd is maar dat wel vermoedt, aanhoudend overgeven is een van de symptomen, moet u onmiddellijk met hem naar de dierenarts gaan. De hond laten braken helpt alleen binnen enkele minuten nadat de hond van het gif heeft gegeten. U kunt de hond laten braken door hem waterstofperoxide of braakwortelstroop te laten drinken. Laat de hond nooit braken als hij een bijtende stof heeft binnengekregen. Bel de dierenarts om te vragen wat u moet doen.

Verdrinking

De meeste honden zijn dol op zwemmen en sommige rassen zijn uitstekende zwemmers. Maar zelfs de beste zwemmers zullen vermoeid raken als ze niet uit een zwembad kunnen komen of tegen een sterke stroom op moeten zwemmen. Een jong hondje kan gemakkelijk in een vijver vallen en kan dan soms niet meer op de kant klimmen. Als u uw puppy bewusteloos in het water vindt, moet u hem er onmiddelijk uithalen en hem bij zijn achterpoten in de lucht houden, zodat het water uit zijn longen stroomt. Leg hem vervolgens op zijn zij en trek zijn tong naar buiten zodat hij vrij kan ademen. Duw stevig op zijn hartstreek (het hart bevindt zich onder de ribbenkast). Laat los, duw opnieuw en ga hiermee door tot de hond weer zelf begint te ademen. Wees echter voorzichtig dat u zijn ribben niet breekt. U kunt ook proberen mond-op-neusbeademing toe te passen. Duw het hoofd van de hond achterover, leg uw mond op zijn neus en blaas dan door de neus de lucht in de longen.

Verkeersongelukken

Als uw hond door een auto wordt aangereden, zal hij waarschijnlijk een shock krijgen. Hij kan uitwendig maar ook inwendig letsel hebben opgelopen. U moet uw hond zo snel mogelijk naar de dierenarts brengen, maar eerst moet u een paar voorzorgsmaatregelen nemen. Maak een geïmproviseerde muilkorf, want een hond die in shock verkeert en pijn heeft, kan wel eens bijten. Leg vervolgens een drukverband aan op eventuele wonden om het bloeden te stoppen. Spalk indien nodig zijn poten ter bescherming tijdens het transport. Nu kunt u met de hond naar de dierenarts gaan. Zorg dat hij zo min mogelijk beweegt en vermijd schokken. Met een deken, een jas of een plaid kunt u een geïnproviseerde brancard maken: twee mensen moeten deze bij de vier punten vasthouden. Behandel het gewonde dier voorzichtig maar zorg dat hij niet beweegt of tegenstribbelt, want dat kan zijn letsel verergeren. Is hij bij bewustzijn, praat dan op geruststellende toon tegen hem.

Reizen met uw puppy

Top

Uw pup moet leren zonder angst met u mee te gaan in de auto. Uw hond zal tijdens zijn leven ongetwijfeld wel eens in de auto moeten worden vervoerd, al was het maar om naar de dierenarts te gaan. Maar waarschijnlijk wilt u uw hond ook meenemen op langere ritten en op vakantie. Het is dus belangrijk dat u uw pup er van jongs af aan mee vertrouwd laat raken.

In de auto

Zorg dat uw hond eraan gewend raakt in de auto te reizen door vaak een kort ritje met hem te maken, bijvoorbeeld een paar weken om de dag een ritje van een minuut of tien. Maak deze ritjes gelijdelijk aan langer. Veel puppy's hebben in het begin wat last van wagenziekte, dus het is verstandig de bank en de vloer van de auto te bedeken met een plastic kleed of een andere bescherming. Ga niet met uw pup rijden als hij net heeft gegeten, zeker niet als hij wel eens last heeft van wagenziekte.

Als uw hond zich rustig gedraagt bij u in de auto en zich er op zijn gemak voelt, kunt u hem een keer op een langere rit meenemen. Maak echter niet meteen een te lange rit. Een uur of twee zal waarschijnlijk wel gaan, maar het is geen goed idee meteen met hem naar Spanje te rijden.

Enkele tips voor autoreizen:
·Geef uw pup in de twee of drie uur voorafgaand aan de rit geen eten meer.
·Maak vlak voor het vertrek een wandeling met hem.
·Als hij gewend is aan een bepaalde doos of kooi, zet die dan in de auto als dat kan.
·Neem zijn favoriete speelgoed of deken mee.
·Zorg voor een goede ventilatie in de auto. Laat uw hond niet met zijn hoofd uit het raam hangen: hij zou een insect of een scherp steentje op zijn snuit of in zijn ogen kunnen krijgen.
·Stop om de twee uur om uw pup uit te laten, hem wat water te laten drinken en een stukje te lopen. Houd hem daarbij aan de lijn.
·Laat uw hond nooit in de open bak van een vrachtauto meerijden.

Bus, trein, vliegtuig...

Voor vele vervoermiddelen gelden apparte eisen. In de meeste gevallen moet u een draagmand of-tas voor uw hond hebben en vaak wordt ook een gezondheidsverklaring gevraagd.

Als u in een hotel of motel wilt overnachten, doet u er goed aan vooraf te informeren of uw huisdier er welkom is. Sommige hotels laten geen honden toe.

Reizen

Elk land heeft zijn eigen regels voor de toelating van honden. Voor sommige landen zijn de voorwaarden heel streng. In de meeste landen zijn echter een recente gezondheidsverklaring en een bewijs van inenting tegen hondsdolheid voldoende. Wilt u weten of dit voor uw reisbestemming ook van toepassing is, neem dan contact op met het consulaat van het betreffende land. Raadpleeg ruimschoots voor uw vertrek uw dierenarts, zodat u tijdig over de benodigde documenten beschikt.

Tips voor het toedienen van medicijnen aan uw puppy

Top

Aangezien de meeste huisdieren tijdens hun leven wel eens medicijnen nodig hebben, geven we hieronder enkele tips voor het toedienen hiervan. Als u nu al leert hoe u uw hond pillen kunt geven, zijn voet verbindt of een ontstoken oor indruppelt zult u daar later, als uw hond echt hulp nodig heeft, plezier van hebben.

Pillen en vloeibare medicijnen

Vermeng medicijnen nooit met het eten van uw hond. Uw hond kan namelijk te ziek zijn om zijn bak helemaal leeg te eten of hij kan ruiken dat er iets in zit en daarom helemaal niet meer eten. En dan zijn er van die slimme honden die kans zien een hele bak eten naar binnen te werken en de pil onaangeroerd in de bak achter te laten. De volgende tactiek is het gemakkelijkst, zowel voor u als voor uw huisdier. U kunt het toedienen van pillen oefenen met kleine ronde hondensnoepjes. Geef uw hond er eerst een paar, zodat hij weet dat het iets lekkers is. Geef hem er dan een alsof het een pil is. Leg uw hand over zijn mond en til zijn hoofd op. Duw met uw vingers zijn lippen onder zijn boventanden en in zijn mond. Neem met de andere hand de pil tussen duim en wijsvinger en duw met uw middelvinger zijn kaak omlaag. Zijn mond is nu open.
Plaats de pil zover mogelijk naar achteren op de tong van de hond. Doe zijn mond weer dicht en wrijf stevig van boven naar beneden over zijn keel, totdat hij een slikbeweging maakt.
Doe het nooit hardhandig en blijf voortdurend tegen uw puppy praten om hem gerust te stellen. Als het gelukt is, geeft u hem wat lekkers en prijst u hem uitvoerig. Hij zal het dan veel minder erg vinden. Het is de tijd en moeite meer dan waard om op deze manier met uw hond te oefenen.
Als u vloeibare medicijnen wilt geven, houdt u de kaken van uw hond op elkaar en duwt u zijn hoofd achterover. Til een van de mondhoeken op en giet de vloeistof met een flesje naar binnen.

Zalfjes en crèmes

Het is niet altijd gemakkelijk zalfjes en crèmes op de juiste wijze aan te brengen. Uw puppy heeft de natuurlijke neiging deze middelen af te likken. Wrijf deze middelen grondig in en doe dat vlak voor u met hem gaat wandelen. Hopelijk wordt hij tijdens het wandelen genoeg afgeleid, zodat hij vergeet de zalf van de zere plek te likken. Als het met dit soort trucs helemaal niet lukt, probeert het dan met een verband.

Oordruppels

Oordruppels moeten in de grootst zichtbare opening worden gedruppeld. Als u het oor daarna zachtjes masseert, komen ze vervolgens sneller in de gehoorgang terecht. Het is niet erg als de hond daarna hard met zijn hoofd schudt, want hij zal de druppels er niet uit kunnen schudden. Gebruik alleen oordruppels die door uw dierenarts zijn voorgeschreven.

Oogdruppels

Houd de hond met zijn hoofd stevig tegen u aan. Houd met duim en wijsvinger zijn oogleden open en druppel het medicijn in zijn open oog. Zorg ervoor dat u niet met het pipet zijn oog raakt. Laat de hond een paar keer knipperen, zodat het medicijn zich kan verspreiden over het oog.

Tips voor training

Top

Werk met een schema

Reserveer tijd om twee keer per dag met uw hond te oefenen. U hoeft er per keer niet lang mee bezig te zijn. Begin met vijf à tien minuten en ga geleidelijk wat langer met hem werken. Ga niet zo lang door dat de aandacht van uw pup verslapt of dat hij onrustig wordt en zich niet meer kan concentreren. Een goed tijdstip is vlak voor de maaltijd, hij is dan alerter en actiever dan direct na de maaltijd of als hij net aan een dutje toe is.

Wees consequent

Gebruik voor een bepaald commando steeds hetzelfde woord en spreek dat uit op dezelfde toon. Als u de ene keer op heldere, opgewekte toon zegt:"Kom, Boomer", zeg dan niet de volgende keer op barse toon "Hierrr!". Boomer zal niet meer weten waar hij aan toe is en zal waarschijnlijk niet reageren zoals u wilt.

Wees streng

Maak uw puppy duidelijk dat het geen spelletje is. Wees serieus, zodat hij weet dat hij dit ook serieus moet nemen. Laat u niet van uw stuk brengen door speelse dartelheid of droevige bruine ogen.

Wees geduldig

Laat u niet uit het lood slaan als uw puppy geen briljante leerling is en reageer uw teleurstelling vooral niet af op uw hond. Een puppy voelt aan wanneer u boos en ongeduldig bent en raakt daardoor van slag. Hij zal nerveus worden tijdens zijn trainingssessies en dat maakt het alleen maar moeilijker, zowel voor u als voor hem. Als u geïrriteerd raakt, is het het beste te stoppen en een andere keer verder te gaan.

Reageer onmiddelijk

Beloon of corrigeer uw hond onmiddellijk nadat hij op een commando heeft gereageerd. Als hij op commando "komt", prijs hem dan uitbundig zodra hij bij u is, ook al hoefde hij maar van een meter afstand naar u toe te komen en was er een klein rukje aan de lijn voor nodig om hem zover te krijgen. Corrigeren doet u door kort en streng "nee" te zeggen. Sla uw puppy niet, verhef niet onnodig uw stem tegen hem en foeter hem niet uit. Daarmee zult u hem alleen maar bang maken. Een goedgetrainde hond gehoorzaamt omdat hij zijn baas plezier wil doen, niet omdat hij bang is voor zijn baas.

Zorg voor een positieve instelling van uw pup

Besluit de trainingssessie altijd met iets leuks, zodat u en uw hond na afloop een tevreden gevoel hebben. Het is van groot belang voor het succes van de training dat uw puppy er positief tegenover staat en alleen u kunt voor die positieve houding zorgen.

De voeding van uw puppy

Top

Het is van zeer groot belang wat uw hond als pup te eten krijgt. Kies daarom voeding van goede kwaliteit met dierlijke eiwitten. Uw puppy heeft in zijn belangrijke groeifase een volledige en evenwichtige voeding nodig. Het eenvoudige spijsverteringsstelsel van uw puppy functioneert het best met dierlijke eiwitten en vetten.
Enkele belangrijke punten als u uw hond eten geeft:

  • Laat uw puppy rustig zijn bak leeg eten. Stoor hem niet!
  • Zet eet-en drinkbakken op een rustige plek.
  • Gebruik een bak die niet gemakkelijk omkantelt.
  • Volg in het algemeen de instructies op het pak puppyvoer.
  • Wees flexibel. De instructies op het pak zijn niet meer dan algemene richtlijnen. Honden eten om te voorzien in hun behoefte aan energie. De hoeveelheid die u uw puppy moet geven is afhankelijk van zijn leeftijd, temperament, omgeving en activiteit.

De voeding voor de eerste levensmaanden van de hond is speciaal samengesteld. Grootte en vorm zijn zo gekozen dat uw pup ze gemakkelijk kan eten. En het is zo goed verteerbaar, dat hij er meer voedingsstoffen aan kan onttrekken. Het resultaat is een gezonde hond en kleinere, stevige ontlasting.

Voor kleine en middelgrote rassen raden wij aan dat u 's morgens de dagelijkse portie voor uw hond in zijn bak doet, zodat hij er in de loop van de dag naar behoefte van kan eten. Voor grote en zeer grote rassen adviseren wij de dagelijkse portie te verdelen over een aantal maaltijden per dag. Geef uw hond de eerste zes maanden 's morgens een derde, 's middags een derde en 's avonds een derde. Honden boven zes maanden krijgen 's morgens de helft en 's avonds de rest.

Wen uw pup aan één soort voer en laat hem niet "met de pot" meeëten. Men denkt vaak dat honden hun gewone voer na een tijd beu worden, maar dat is niet zo. Behoefte aan variatie is een eigenschap van de mens, niet van de hond. Als u vaak overstapt op een ander voer, bestaat het gevaar dat uw hond een moeilijke eter wordt. Uw hond zal voorspoedig opgroeien als hij een volledig, uitgebalanceerd voer krijgt waar zijn spijsverteringsstelsel op ingesteld raakt.

Zorg dat er voor uw hond altijd een grote bak vers water klaar staat.

Bron: U en uw nieuwe puppy - Eukanuba

© 2004 tashy.be
Designed by Forest